Ik wil je inspireren niet alleen mooiere, maar ook duurzamere keuzes te maken in je interieur. Samen zijn we verantwoordelijk voor de aarde waarop we leven en hoe de deze achterlaten voor volgende generaties.
De toekomst is duurzaam
fsc hout en recycling
Werken met hernieuwbare materialen zorgt ervoor dat we de aarde en haar grondstofvoorraad aanvullen. Bij aanschaf van een houten tafel, betekent dit: bomen terugplanten. Veel bedrijven spelen hier al op in. Daarbij is het belangrijk altijd te kiezen voor hout met een FSC-label. Dit is hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en voorkomt illegale boskap.
Maar daarnaast maak ik gebruik van recycling en upcycling. Hiermee kunnen we reeds gebruikte materialen en producten weer omzetten in iets nieuws. Zo kun je bijvoorbeeld al banken en vloerkleden kopen waarvan de stof is gemaakt van 100% gerecycled materiaal.
Je helpt het milieu ook door te kiezen voor duurzame materialen. Denk aan
plantaardig textiel of een
linoleum vloer
samengesteld uit
100% natuurlijke materialen. (En de eerste CO2 neutraal geproduceerde vloer ter wereld!)
Duurzaam produceren en hergebruik
circulaire economie
We moeten als samenleving toewerken naar een circulaire economie, waarin we minder met primaire grondstoffen werken, duurzamer produceren, we materialen van hoge kwaliteit hergebruiken en met minder waterverbruik. Op die manier stoten we minder broeikasgassen uit, creëren we nieuwe (en groene) werkgelegenheid en leveren we een positieve bijdrage aan klimaatdoelstellingen. Bedrijven kunnen hun uitstoot nog meer beperken door lokaal te produceren, aangezien er dan veel minder vervuilend transport nodig is.
Kortom, genoeg stappen die we met z'n allen kunnen nemen om de aarde netjes achter te laten voor
volgende
generaties. Zo houden wij deze mooie plek leefbaar voor ons allemaal.
We vragen (te) veel van de aarde
milieuproblemen
Bij duurzaamheid gaat het erom dat onze aarde niet uitgeput raakt en dat de CO2-uitstoot beperkt blijft. Want de voorraden raken op, milieuvervuiling beschadigt de natuur en het klimaat verandert. Kortom, we leggen een te groot beslag op de aarde, met alle gevolgen van dien.
Bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen, als gevolg van illegale houtkap in onder andere Indonesië, Latijns-Amerika en Afrika. Grotendeels te wijten aan de vleesindustrie, maar ook voor een deel aan houtoogst voor onze houten vloeren, meubels en trappen. En bossen zijn juist zo belangrijk omdat ze CO2 opslaan en zo de klimaatverandering remmen.
Maar ook de textielindustrie is een grote boosdoener als het gaat om
milieuproblemen en
waterverontreiniging. Synthetische stoffen zoals polyester, acryl en nylon worden (net als plastic) gemaakt van
aardolie en
chemicaliën. Aardolie is een niet-hernieuwbare bron en vervuilt het milieu met chemisch afval.